Следвайте Гласове в ТелеграмСписъкът с чакащите за лечение в Англия достигна

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСписъкът с чакащите за лечение в Англия достигна
Коментари Харесай

Над 7 млн. оставени с месеци без лечение в Англия, 120 000 не дочакали преглед

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Списъкът с чакащите за лекуване в Англия доближи рекордните 7,68 млн. души, като сред тях има хора, които не са съумели да получат здравна помощ повече от година. А изследване сподели, че към 120 000 са умрели, преди планувания им обзор или интервенция. Повече от половината са чакали под 18 седмици, само че на 2,5 млн. се е наложило - сред четири и 12 месеца, а на няколко десетки хиляди дори и по-дълго. Сред тях е имало възрастни хора, нуждаещи се от промяна на тазобедрена става или интервенция на херния, само че също и заболели от рак, получили лекуване два месеца след слагане на диагнозата им.

Проблемът с ненавременната здравна помощ в Обединеното кралство съществува от години поради дефицит на фрагменти и пандемията още повече го задълбочи, само че за първи път управляващите признават, че не са в положение да се оправят. Премиерът Риши Сунак сподели пред Би Би Си, че ще е доста мъчно да понижат листата на чакащите до март, както бе дадено след края на коронавирусната рецесия, защото серията от митинги на медици през последната година за по-високо възнаграждение са влошили обстановката. Макар да са били отпуснати 250 млн. паунда през лятото за 5000 спомагателни болнични кревати и още 10 000 виртуални за пациенти, които могат да получат отдалечено лекуване, оставайки в домовете си, не се следи позитивна смяна. Напротив, броят на чакащите се е нараснал с още 100 000 през последния месец, като прогнозите са, че през зимата ситуацията ще бъде още по-тежко поради растящите случаи на банкет в лечебните заведения на инфектирани с ковид.

„ Направихме доста неща и на практика към този момент няма хора, чакащи над година и половина за лекуване, само че със протестни дейности ще бъде мъчно да сторим повече “, изясни Сунак, който преди дни се срещна с водещи лекари в английското опазване на здравето, с цел да умуват какво може да се направи. Оказа се обаче че съвсем всички благоприятни условия са изчерпани, защото се задава нова вълна от митинги на медици с искане за по-високо възнаграждение от 19 септември и те се чака да бъдат едни от най-големите в историята на английското опазване на здравето и да продължат до първата седмица на октомври. Първо ще стачкуват медицинските консултанти, след тях младшите лекари, а по-късно и рентгенолозите. Пациенти оповестиха в обществените медии, че въпреки да са имали планувана интервенция и да са признати в болница са били осведомени, че тя няма да се реализира поради идните митинги.

Други пък са решили да вземат нещата в свои ръце и да потърсят лекуване в европейски клиники, което е довело до над 50% нарастване на запитванията в някои от тях от английски жители. „ Казват ни, че чакат с години за ставни интервенции, което слага живота им на пауза и не желаят да прекарат още толкоз време в болежка и дискомфорт “, изяснява пред „ Дейли мейл “ Вилиус Скетрис, търговски шеф на клиниката в Литва, която в последно време има доста пациенти от Обединеното кралство. Част от тях признали, че даже и със самолетните билети и заплащането на хотел в някоя европейска страна, отново им излиза по-евтино, в сравнение с да се лекуват в частни британски лечебни заведения. В тях да вземем за пример промяната на тазобедрената става варирала сред 10 000 до 15 000 английски лири, до момента в който в Литва, Полша и Турция – към 7000 лири.

В момента в английското опазване на здравето има 112 хиляди работни места и то изпитва все по-големи усложнения да притегля експерти от чужбина, както в продължение на години правеше. Причината е, че поради Брекзит наемането на медици от близки европейски страни става по-трудно, а и самите те имат сходни проблеми и доста са нараснали заплащането на медиците си, с цел да ги задържат.

„ Евронюз “ заяви, че в Испания също описът на чакащите за лекуване е станал рекордно дълъг. В края на предходната година в него е имало 793 521 души, което е с 88 000 повече спрямо декември 2021 година, което съставлява растеж от 12%. Пациентите от него са чакали приблизително три месеца за среща със експерт. „ Тези данни демонстрират, че обстановката в Испания е много неприятна. Не успяхме да се върнем към равнището на здравно обслужване преди пандемията от ковид “, разяснява Марсиано Санчес-Бейл, президент на Испанската асоциация за отбраната на публичното здраве. По думите му казусът не е единствено с чакащите за интервенция, само че даже за обзор при персонален доктор, което утежнява даже предходното положение на пациентите, което изяснява и за какво 1,5 млн. испанци са минали към от публичното към частно опазване на здравето след пандемията.

Инфо: " 24часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР